De skriver för sommargotlänningarna

Ett genuint intresse för historia och arkeologi förde Kristina Berglund och Claes-Henric Siven till Gotland när de skulle fira sin första semester tillsammans 1979. Sedan drygt ett år tillbaka har de ett fritidshus i Kvarnåkershamn och de har hunnit sammanställa en skrift som går under namnet ”Kvarnåkershamn förr och nu”.

– Under den första semestern på Gotland ville jag titta på kyrkor och Claes-Henric ville besöka fornlämningar, berättar Kristina. Och det funkade utmärkt, för de ligger oftast alldeles nära varandra. Sedan blev vi bitna av varandras intressen och sedan dess har vi återvänt till Gotland år efter år.

Kvarnåkershamn är det perfekta fritidshusområdet
All fritid har dock inte ägnats åt Gotland. Paret hade länge ett gammalt soldattorp i Uppland, som de renoverade och njöt av att spendera tid vid, men Gotland lockade och torpet såldes.

– När vi hittade vårt nya fritidshus i Kvarnåkershamn kändes det perfekt, säger Claes-Henric. Det är så fina omgivningar här och finns så mycket att göra.

Kristina Berglund och Claes-Henric Siven har tagit fram en skrift som beskriver Kvarnåkershamn.

Ville veta allt
Kristina fortsätter entusiastiskt:

– Ja, vi kom hit i början av 2016 och började genast lära oss mer om Kvarnåkershamn. Vi tog oss runt i området och i socknen och undrade så klart vad namnet kom ifrån och ville veta mer om fornlämningar och om växter och djur men också hur området vuxit fram.

Det vetgiriga paret satte snabbt igång att dokumentera sina nyvunna kunskaper till den skrift som går i tryck nu i vår, ”Kvarnåkershamn förr och nu”.

– Det finns väldigt mycket fin Gotlandslitteratur att fördjupa sig i och den innehållsrika boken om Silte socken är en fantastisk källa till information. Den och mycket annat är skrivet för gotlänningar som redan känner till bygden och alla som bor och bott här länge, för att inte säga i generationer.

De kände att de ville skriva för sommargotlänningarna. För att sätta in Kvarnåkershamn i ett vidare gotländskt sammanhang.

– Det roligaste med arbetet har varit att träffa och intervjua så många intressanta personer. Alla vi mött har varit så fantastiskt generösa och har delat med sig av sina historier och kunskaper. Vi har bland annat träffat Matts Melin som skapat Borum och Nils Carlson, arkitekten till lofthusområdet och många, många andra.

Hoppas inspirera andra
– Det finns så många områden som väntar på att få sin historia beskriven, säger Claes-Henric. Den här typen av beskrivningar kan hjälpa till att ge sommargotlänningar en fastare förankring i sin bygd.

Delas ut i området
Kristina och Claes-Henric har sökt medel hos Wilhelmina von Hallwyls Gotlandsfond och fått bidrag till tryckkostnaden och styrelsen i Kvarnåkershamns södra samfällighet har beslutat att köpa boken och dela ut till de boende i samfälligheten.

– Om de som bor i området ställt sig samma frågor som vi, eller vill berätta för vänner och bekanta om Kvarnåkershamn hoppas vi att skriften kan komma till glädje, avslutar Kristina.