Exotisk vattenbuffelsafari

Är det gotlänningar på safari på den afrikanska savannen? Nej, det är den första safarituren där en grupp entusiastiska barn med föräldrar, mor- och farföräldrar och en och annan naturintresserad fågelskådare besökte vattenbufflarna i Kvarnåkershamn.

När traktorn med safaribesökarna sittandes på höskrinda kör in på den första våtmarken lyfter en mäktig havsörn och seglar iväg mot havet och i vattenkanten står ett par bufflar och betar fridfullt.

Karin Yxfeldt guidar safaribesökarna med stor kunskap om naturen och djuren i området.
Foto: Bernt Gustafsson

Sedan ett år tillbaka finns det en grupp vattenbufflar på våtmarkerna i Kvarnåkershamn, som ligger i Silte socken. Det är Per Norrby och Karin Yxfeldt som äger de exotiska djuren.

Vattenbuffel av asiatisk ras ger mjölken som buffelmozzarella tillverkas av.
Foto: Jan Gustafsson

– Vattenbuffel är väl lämpad att beta i våtmark och de är det enda nötdjur som också bryter ner vass av arten kaveldun som vi har gott om här, berättar Per Norrby. Vi har skaffat vattenbufflarna för att hålla våtmarken öppen.

Lekplats för gädda

Våtmarkerna är lekplats för gädda och andra fiskar som vandrar upp i ån för att leka.

– Vi strävar efter en öppen och fin vattenspegel och här gör vattenbuffeln sin del av arbetet, säger Karin Yxfeldt och fortsätter: Den relativt nyanlagda våtmarken bidrar väl till den biologiska mångfalden genom att vara lekplats åt fisken, som i sin tur drar till sig fåglar som havsörnen som vi såg nyss.

Per Norrby klappar om vattenbuffeltjuren Bosse.
Foto: Bernt Gustafsson

Att ordna guidade turer till vattenbufflarna är något helt nytt. Söndagens tur var den allra första som Per och Karin genomförde.

– Vi har varit litet försiktiga med att berätta om vattenbufflarna, eller att visa var de finns, säger Per. Det här är ett initiativ för att göra vattenbufflarna litet mer tillgängliga. Vi förstår ju att många är nyfikna och intresserade.

Lilla Arvid 5 år, med pappa Mikael Gustafsson kliar tjuren Bosse.
Foto: Pia Löfqvist Gustafsson

”Big five” på gotländska

De stora mäktiga djuren med sina imponerande horn är mjölkdjur av asiatisk ras och inte alls lika farliga som den afrikanska buffeln, som är en av ”big five” – ett av de fem stora vilda djuren många reser till den afrikanska savannen för att se.

– Vi känner de här djuren och de känner oss, så under ordnade former och när gästerna är lugna och lyssnar på våra instruktioner så fint som de gjort idag är djuren väldigt snälla och tycker till och med om att bli kliade en liten stund.

Vattenbuffeln Bosse med en av sina kor.
Foto: Jan Gustafsson

Viktigt att lämna djuren i fred i hagen

Per och Karin har stor respekt för de stora djuren och är noga med att påpeka att det kan vara mycket farligt för människor som inte känner djuren att gå in i hagen utan deras guidning.

– Om bufflarna till exempel skulle överraskas av en hund de inte känner så skulle de kunna gå till anfall. I vårt sällskap är de snälla som lamm och tycker mycket om att bli kliade på ryggen. Därför är det viktigt att påminna om att aldrig gå in i en hage utan mark- och djurägarens tillstånd. Och här där vi har vattenbufflar vill vi inte ha människor utan vårt sällskap. För allas säkerhet, förklarar Per.

Söndagens safaritur var mycket uppskattad av såväl barn som vuxna. De frågvisa safariresenärerna fick initierade svar på alla sina frågor av den duktiga guiden, Karin Yxfeldt:

 – Det här är väldigt roligt och vi hoppas kunna utveckla konceptet vidare. Än så länge genomförs de här turerna för de som bor i området. Kanske kan vi göra det i litet större skala framöver.
Text: Pia Löfqvist Gustafsson