Rabbisjakt med iller viktig viltvård

Under hösten och vintern har Silte jaktvårdslag, som sköter viltvård och jakt i området, jagat vildkanin i Kvarnåkershamn ett antal gånger. Området har haft extremt gott om rabbisar, som vildkaninen kallas på Gotland.

Silte jaktvårdslag samlat för rabbisjakt.
Silte jaktvårdslag samlat för rabbisjakt i Kvarnåkershamn. Från vänster: Illerförare Lasse Bandelin, Lena Svensk, Arne Svensk och Christer Svensson. Foto: Lennart Cantell

– När kaninerna förökar sig och stammen blir för stor så kommer sjukdomarna, berättar jägaren Lena Svensk. Det innebär ett stort lidande för kaninerna när de drabbas av sjukdom, därför försöker vi i möjligaste mån att ta bort sjuka djur och att minska ner stammen så gott det går.

Jagar under lågsäsong
Rabbisar får jagas året om, det finns inga jaktperioder som det finns för annat vilt. Men, eftersom Kvarnåkershamn är ett fritidshusområde så försöker jaktvårdslaget att fokusera jakten under perioder det inte är så mycket människor i området. Jaktvårdslaget sätter upp lappar i området när de jagar så att de som bor i området vet när det är jägare i farten.

– Vi jagar med litet olika metoder beroende på årstid och förutsättningar. I höstas jagade vi med hjälp av fyra jaktillrar. Illrarna släpps ner i kaninhålorna och jagar ut de kaniner som finns där, varpå vi jägare kan skjuta kaninerna som kommer upphoppandes. När kaninerna jagats upp ur hålor och gångar kommer illern tillbaka och jägaren kan ta upp den. Vi använder hagelgevär med fågelskott, säger Lena och fortsätter:

Sitter och trycker
Nu när det är så blött i markerna är kaninhålorna vattenfyllda och rabbisarna sitter mest och trycker i tynnen (buskar och snår). Då kan vi inte jaga med illrarna, utan får jaga på andra sätt, till exempel med hjälp av duktiga jakthundar.

– Det är viktigt att tänka på säkerheten under jakt. Vid kaninjakt kan det inte vara för stora jaktlag. Vi brukar inte vara fler än fyra till fem personer så vi kan hålla reda på varandra och hjälpas åt med de olika jaktmomenten.

Vandaler i trädgården

Lasse Bandelin kallar på sina illrar. Foto: Lena Svensk

Det är många i Kvarnåkershamn som drabbats av att rabbisarna förstör i trädgården, men även bilar har blivit angripna av vildkaniner som gnagt på slangar, elsladdar och annat. Vad kan vi göra för att ”freda oss” mot kaninerna?

– Det enda man kan göra är att näta in sina tomter med starka nät, menar Lena. Men, är det riktigt jobbigt på någon tomt kan vi givetvis komma och hjälpa till. Vi jagar normalt bara på de obebyggda och öppna ytorna i området, men vi har även hjälp till att rensa bort kaniner från tomter i området. Lennart Cantell i styrelsen har kontaktuppgifter till mig och jaktvårdslaget, så han kan samordna med oss om det behövs extra insatser.

Är även 2018 kaninens år?

Sedan slutet av november har Silte jaktvårdslag skjutit av drygt 40 vildkaniner. Har sjukdomar och avskjutning minskat stammen jämfört med sommaren 2017?

– Det tror jag inte, säger Lena. Trots att såväl räv, som rovfåglar tar en hel del vildkanin så ser stammen ut att fortsatt växa till sig.

Vad händer med de skjutna kaninerna?

Rabbisjakt
Gästjägare Stefan Paulsson från Tranås uppskattade jakten.
Foto: Lena Svensk

– Kaninkött är väldigt gott! Det är mycket godare än kyckling, men du kan ersätta kycklingen med kanin i alla kycklingrecept du har. Det blir jättegott att grilla, eller att bryna i litet smör eller i en gryta.

Lena har inte sett kaninkött i detaljhandeln, så den som är nyfiken på att smaka får helt enkelt fråga närmaste kaninjägare om det finns litet kaninkött att avvara.

Vad är det som lockar med jakt av just rabbisar?

– Det är en väldigt spännande, snabb och utmanande jakt, vi jägare måste tänka till och veta var vi har rabbisarna för att lyckas.

Stefan Paulsson med famnen full av duktiga illrar.
Foto: Lena Svensk
Att jaga med hjälp av iller är en av metoderna som används vid jakt av vildkanin.
Foto: Lennart Cantell Text: Pia Löfqvist Gustafsson