En hälsning den 30 december 2021 från admin/ webbsidesred. till er alla i Kvarnåkershamns samfällighet!

Styrelsens fina mellandagshälsning inspirerade till denna nyårshälsning, eller mellandagshälsning nr 2, om man så vill.

Inledningsvis vill jag (och högst sannolikt alla andra medlemmar också) tacka vår fantastiska styrelse och de som hjälpt till med olika utredningar, som t.ex. den om bryggan och den om skogen. Stort Tack!

Ser även med stort intresse framemot när våra vänner i styrelsen återkommer under den första delen av 2022 hur de avser att gå vidare med bryggfrågan.

Och så ett tack till alla grannarna här i Kvarnåkershamns Samfällighet:

Alla vi här i samfälligheten tycks alltid vara villiga att hjälpa varandra om så skulle behövas. Detta är verkligen glädjande för oss här i ”skogen” och förstås, för de som bor ”ut mot havet”.

 Ibland ses vi på städdagen och till midsommar, vi ses på årsstämmor, vi kanske ses på idrotts-/ lekplatsen. Kanske några samlas kring boulebanan, andra sätter sig ner några stycken över en medhavd fika, på festplatsen. Och rätt många stiftar nya bekantskaper nere vid stranden, vid någon av bryggorna eller bara i all hast under ett möte på strandpromenaden, eller varför inte på våra vägar. Och vid postlådorna ses vi och då som gamla bekanta närapå. Eller så kan det bli en spontan pratstund utanför det egna huset, när någon går förbi. Och till sist: Grannpratet över tomtgränserna. – Alla möjligheter finns för den som bjuder till för social gemenskap. Några ovänliga grannar kan inte hittas här i vår samfällighet. Eller för den delen inte i våra kära grannsocknar heller.

Ibland ses vi mer privat, tillsammans på en bit mat eller så har vi en trevlig stund med kaffe och gott kaffebröd (mums!). Det känns riktigt bra när den goda grannen på fastlandet någon enstaka gång ringer och vill ha värmen påslagen. Då vankas det småningom en trevlig fikastund som ett gott tack för hjälpen!

-Nu till en helt annan sak, och det handlar om statistik, kanske lite nördigt. Vi betalar ju faktiskt för hemsidan, och där ingår i priset en rätt så detaljerad statistik. Det är några medlemmar som hört av sig och gärna vill få lite siffror för hemsidan.

Alltså: För er som skulle uppskatta att få information om vilket intresse som finns för föreningens hemsida, så kommer nu nedan ett litet axplock från trafikdata, platser runtom i världen varifrån anrop till hemsidan skett, och till sist lite om tekniken. Perioden är 30 dec 2020 – 30 dec 2021:

Först lite om trafiken:

104553 unika besök har registrerats. Genomsnittlig tillbringad tid på hemsidan var 3m 36s. Flest besök var det den 26 april, 23 juni och den 29 september.

S.k. ”förfrågningar” eller s.k. portskanning (ett sätt att utan lösenord komma in på hemsidan för att t.ex. kunna redigera den eller på annat sätt olovligen ändra i den eller i bästa fall mest för att ha kul).

På login länken gjordes det inte mindre än 110654 försök att komma in. Bra att säkerheten hos vår leverantör ser ut att hittills vara på topp. Frekventa backuper tas förstås -På andra intressanta portar loggades ytterligare ca 300000 förfrågningar! Data finns loggade varifrån alla dessa kommer, men det publiceras inte här.

Här några platser/ länder/ större städer i vissa fall, varifrån de 104553 korrekta besöken till webbadressen kvarnakershamn.se gjordes:

Från 211 platser runtom i världen!                     

Från Sverige var det 10563 besök. Tyskland 6043. Frankrike 4744. Singapore 2891. Kina 2765. New Jersey 2435. Indien 2332. Virginia 2260. Storbritannien 2256. Ohio 2088. Ryssland 1979. Vietnam 1969. California 1901. Kanada 1819 liksom Nederländerna. Oregon 1796. Turkiet 1269. Italien 1098. Indonesien 1027.

Därefter ett antal besöksplatser med 1000 – 500 besök. Som t.ex. Hongkong. Iowa. Brasilien. Iran. Japan. Irland. Finland. Polen. Ukraina. Australien. Florida. Belgien. New York. Thailand. Sydkorea.

Så kommer alla länder med under 500 besök. Drygt 180 st. De 20 sista med 1 besök vardera, t.ex. Cuba, Jemen, Maldiverna, Somalia, Turkmenistan, Vermont och West Virginia.

Slutligen litegrann om med vilken teknik/ utrustning/ enhet som dessa besök gjordes med:

I särklass överlägsen var webbläsaren med 90% av besöken. Vilket t.ex. är bra att veta för redigering och bilder, då en webbsida är annorlunda uppbyggd än den på en mobil. Men programvaran anpassas ändå automatiskt till enheten.

Mest populäre webbläsaren är Chrome med nästan 31% av besöken. Men att Firefox skulle komma precis snäppet under, var en nyhet faktiskt. IE verkar vara utdöende, 1,97% av besöken.

Några av de populäraste mobila enheterna (som alltså bara användes i10% av besöken) var nr 1, Iphone med 44% av dessa mobila enheter.  Nr 2 Nexus med 30,38%.  Samsung som nr 3 med 14%.

Plattor: IPad 3,94% och SM 1,51%. LG, Motorola o Samsung alla under 1%.

Hoppas du käre läsare blev klokare av alla dessa procentsatser och sifferdata! Säkerheten i dagens datorsystem är som vi alla vet, ständigt utsatt för försök till dataintrång eller portskanning, som det också kan kallas för.

Styrelsen har på begäran fått en redogörelse för hur den säkerhet som jag som webbredaktör kan bistå med, hanteras. Då gäller det såklart främst backuper. Och kolla  att leverantören har hög säkerhet i sina system.

Ett Gott Nytt År till er alla!

/G A K