Omväxlande helg på ön med hårda vindar i flera dagar och militära aktiviteter.

Som Kvarnåkershamnare vill man ju ibland få lite annat för ögonen under den här årstiden. Våra vackra omgivningar runt om oss, inte bara här i närmiljö, utan även på hela Gotland, inbjuder att göra utflykter till.

Militära aktiviteter pågick för fullt på ön. Media uppmärksammar detta stort, alltså ännu när detta skrivs onsdagen den 19 januari 2022.

Vackert väder med torra vägar, men uppblåsande, var det i lördags. Det inbjöd  till en fin biltur från Kvarnåkershamn upp till Visby längs med Kustvägen. Oväntat glest med trafik var det i den fantastiskt vackra omgivningen, vilket bidrog till en skön och avslappnad Visbydag. Efter uträttade ärenden och en härlig långpromenad blev det så dags för en fikastund i bilen (nu med kalla och blåsiga vindar utanför) på ett mysigt och lugnt ställe en bit ovanför hamnen. Klockan var sådär omkring kvart i tre och Oskarshamnsfärjan hade lastat av ett flertal militära fordon med manskap.

Så precis där fikastunden intogs kom det plötsligt dundrande ett oväntat besök, en avancerad maskin med radardom, såg det i alla fall ut som, hi-tec. -Den fikastunden blev kul och minnesvärd!

Väl hemma i Kvarnåkershamn fortsatte vinandet runt knutarna. Inget dundrande här nere, men hotet från de alltmer uppblåsande hårda vindarna, var inget som något försvar kan bekämpa. Naturens strider är på naturens villkor.

Ett kortare elavbrott var det på söndag f.m. Faktiskt bara sådär ca 4 minuter knappt. Däremot låg fibernätet nere ett tag till, men det hela var inget att hetsa upp sig för.

Söndagsnatten kändes riktigt hotfull. Och på småtimmarna på måndagsmorgonen hade  de nordvästliga vindarna ökat i stormstyrka vilket resulterade i några stormfällda träd, dels nere över strandvägen, nedanför lofthusen, dels över Kvarnvägen – för er som inte vet, är det vägen mellan Kvarnåkershamnsvägen och Snodervägen, alltså den som går igenom gamla Kvarnåkershamn. Såklart blev det även nerblåsta grenar och kvistar lite här och var. Men ingen större sak egentligen.

Några husägare kontaktades: En takpanna hade blåst av. En skorstenshuv i lofthusområdet hade flugit iväg och landat i vegetationen vid en P-plats.

Nedan är det Mats Carlsson med hustru Lisa som röjer undan ett stormfälle för att strandvägen skall hållas öppen.

De känns så bra att vi Kvarnåkershamnare kan göra något tillsammans med ortsborna. Tack till Mats och Lisa som så snabbt kom ner till oss och så kunde vi som sagt, tillsammans uträtta något positivt för alla.

/ G A K