Vårens nyhetsbrev från styrelsen

Vårens städdag

 genomfördes under Kristi Himmelfärdshelgen i ett strålande väder som planerat. Då uppslutningen var mycket god så hann vi med allt som var med på vår ambitiösa att-göra-lista för dagen. Vårt område är nu nystädat och fint inför sommaren.

Dagen avslutades med gemensam korvgrillning och fika på festplatsen. Tack Ingegerd för initiativet att baka och ta med en god kaka och kaffe. Sist men inte minst ett stort tack till alla engagerade och glada deltagare på städdagen!

Midsommarfirande på festplatsen fredag 21 juni klockan 13:00

Midsommarafton närmar sig med stormsteg och innebär starten på sommaren och en härlig ledighet för många av oss. Som tidigare så firar vi detta i Kvarnåkershamn på festplatsen med havet som kuliss. Firandet börjar med att vi gemensamt klär vår nytillverkade midsommarstång kl 13:00. 

Ta gärna med både björkris och blommor till stången och kransarna

Vad är en midsommar utan dans runt stången? Även i år kommer Anders Kvist ackompankera dansen med dragspelsmusik så att rätt stämning infinner sig. Det kommer att finnas utrustning för säcklöpning och andra lekar om någon vill ta initiativet. Som vanligt tar var och en med egen fikakorg och ber till vädergudarna om en riktigt härlig sommardag. 

Moms

Vi blev momsregistrerade efter att Skatteverket den 15 februari 2022 meddelade att samfällighetsföreningar ska redovisa moms på bidrag från sina medlemmar, det vill säga på betalningar som medlemmarna gör för samfällighetens förvaltning.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att dessa bidrag inte är föremål för moms. Det innebär att samfällighetsföreningar inte ska redovisa moms på bidragen, och därför har Skatteverket skickat ett förslag till beslut om att avregistrera oss för moms. Då vi inte möter några andra kriterier som skulle göra oss momsredovisningsskyldiga så kommer vi anta Skatteverkets förslag.

Vi arbetar nu med att få inbetald moms för 2023 återbetald. Vi hoppas kunna ha detta klart innan årsstämman som går av stapeln lördagen den 20 juli kl. 10.00 i Siltegården.   

Den norra bryggan vid stranden

Det är nu helt klart att Region Gotland inte har för avsikt att renovera den norra bryggan, som stormskadades under förra året. Regionens anger att det är ekonomin som inte medger att bryggan kan renoveras. Allt trä och stål kommer att avlägsnas medan betongstöden kommer att stå kvar.

Kopplingstvång hundar

Vi vill påminna alla hundägare om att det enligt jaktlagen råder kopplingstvång av hundar mellan 1 mars och den 20 augusti. Detta för allas vår trivsel och trygghet, såväl människor som djur.

Hälsningar från styrelsen